Bitki wolowe marynowane

Czy że istnieć trochę smaczniejszego w własnym domu, niż świeży, jednocześnie soczysty i chrupiący kotlet schabowy usmażony na wygrana i cieniutko potłuczony? Aby schabowy miał idealną strukturę, musi być odpowiednio roztłuczony - na końcu, by mięso stawało się delikatne, a po przysmażeniu kruche, i również nie tak daleko, by kotlet nie był zbyt mały, inaczej podzieje na soczystości. I w wypadku bitek wołowych potrzebujemy pokroić mięso w odpowiedniej grubości plasterki, a potem tłuc je tłuczkiem do mięsa, by osiągnęło odpowiednią grubość i formę.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w smaku z lekkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam zwyczajny tłuczek do mięsa, jakim będziemy potrafili samodzielnie sprawdzić jakość ubijanych kotletów. Jednak przy ogromniejszej części kotletów, na dowód dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, albo jak gramy do nich mięso nieco gorszej jakości, na przykład karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie również to, gdy przyrządzamy kotlety w biznesach żywienia zbiorowego, czy na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością daje się tłuczenie kotletów ręcznie, bo można szybko zdjąć z grup, ponadto tłuczek do ciała jako urządzenie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na dokładnie takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Dlatego te, jeśli potrzebujemy rozbijać mięso na kotlety często, w wysokiej mierze, albo z twardego mięsa, oszczędźmy sobie wartości i zainwestujmy w specjalne urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest łatwo popularna w obsłudze - wystarczy dać do niej element mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, a drugim otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na całkowitej grubości mięsa. Jeśli chce nam, by wszystkie swoje kotlety były podzielone równomiernie, szybko i chętnie, to nie jest doskonalszego wyjścia, kiedy tylko kotleciarka do celu domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie jest toż taki ogromny nakład - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem prostym w obsłudze, w zachowaniu w czystości, i nie przesadnie kosztownym, kiedy umiało się zdawać.