Faktura a kasa fiskalna

Zgodnie z prawem do kraju roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na sytuację osób fizycznych nieprowadzących działalności finansowej oraz rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był odpowiedzialny do ewidencjonowania sprzedaży na kwotach rejestrujących. Jak poprawiłyby się te przepisy? Czy kasa fiskalna w fabrykach gastronomicznych jest obowiązkowa?

system symfoniaSage Symfonia | Systemy ERP | POLKAS

Z roku 2015 powyższe przepisy przestały być zastosowanie do twarzy wykorzystujących się prowadzeniem małych barów, domów z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W sprawę obowiązujących przepisów dobra tego nie łączy się również wobec podmiotów oferujących usługi połączone z utrzymaniem w stacjonarnych placówkach gastronomicznych. Chodzi tu zarówno o te, które świadczą nasze usługi sezonowo. Podobna rzecz istnieje w sukcesie podmiotów polecających się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych użytkowników. W kontraktu ze koleją przepisów w 2015 roku, na dobę dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do stosowania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W bieżącej sytuacji nie ma znaczenia wielkość lokalu, albo istnieje to ogromna restauracja, bądź same mały bar, czy pracuje sezonowo czy wszystek rok. Świadczenia nie jest też wysokość osiąganego dochodu. Na uwadze należy mieć fakt, że ustawodawca pomyślał o momencie na wprowadzenie takich kwot w dziedziny gastronomicznej. Stąd te kasę rejestrującą w domu gastronomicznym potrzeba było wprowadzić najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do tego dnia kasa pragnęła istnieć już zafiskalizowana, zaprogramowana, zdolna do produkcji, a ponadto zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna także być zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z nowymi stawkami VAT dla produktów z dalekich kategorii.  Był to istotny powód do wzięcia z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

W przypadku oferowania usług gastronomicznych, jeśli do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w własnej działalność 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do zwolnienia z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, tylko nie w grudniu chociaż w listopadzie, to kwotę fiskalną musiał wkroczyć do 1 lutego 2015 roku. Na pomoc zasługuje również fakt obowiązku stosowania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Otóż w tych terenach kasę rejestrującą należy wpisać w układu 2 miesięcy mając od końca miesiąca, w którym została utworzona pierwsza pomoc gastronomiczna.