Jedzenie ikea

Ostatnio mieliśmy Walentynki, dlatego postanowiłem, że przygotuję pewnego sposobu niespodziankę dla mojej dziewczyny. W programach miałem dwudaniowy obiad i deser dany w otoczeniu wina i świeczek zapachowych ze konkretnego marketu budowlanego. Pierwszy pomysł - przegrzebki. Bardzo bogate danie, ale też trudne w przygotowaniu, ponieważ małże trzeba wiedzieć dobrze usmażyć, aby wyjąć spośród nich służę smaku.

Niestety kucharz ze mnie jest raczej mierny. W istocie mógłbym powiedzieć, że początkujący, ponieważ wówczas byłoby niemal prawdy. Odnalazł w internecie przepis na dalekie sandżaki. Nie stanowił kłopot ze zrozumienie połowy tekstu, gdyż wszystko było powiedziane po angielsku! No, jednak nie poddałem się, wrzuciłem wszystko w tłumacza i jedziemy na żywioł, razem z intuicją kucharza (której wiadomo nie mam). Postanowiłem, że udzielę te małże w towarzystwie warzyw. Jednakże zapomniałem, że powinien te warzywa najpierw obrać i pokroić. Otwierał się stresować, bo etapu było coraz mniej i ja byłem bardzo w tle. Zaczynam kroić warzywa, pech akurat chciał, że dotarłem na własny palec... No, ale jako duży klient nie dałem za wygraną. Spotkał na plan - szatkownica do warzyw. To istniał tak strzał w dziesiątkę. Nie całkowicie, że zaoszczędziłem kilka minut na krojeniu to także nie musiałem bać się o swoje działanie przy użyciu szatkownicy. Gdy to wszystko istniałoby już gotowe nałożył na masełko przegrzebki. Wszystko usmażyło się oczywiście tak gdy na obrazie ze perspektywy internetowej, na której znalazłem przepis. Jednak zapomniałem, że miałem zrobić jeszcze zupę. Szybko skoczyłem do pobliskiego sklepu po żurek w słoiku i zwolnił go do garnka a następnie tylko doprawiłem. Na deser miałem przygotowane już wczas w zamrażarce lody własnego wyrobu. Dobrze, że zmotywowałem się gdyby to przygotować dzień wcześniej, ponieważ nie zdążyłbym już z niczym. Trzeba przyznać - ostatnie niemało sekund, które zaoszczędziła mi szatkownica do warzyw uratowało mój dwudaniowy obiad. Osoba była zaskoczona i ciężka szacunku dla moich umiejętności kulinarnych.