Kasa fiskalna informacje

Kuchnia polska buduje się w grupy na daniach mięsnych. Więc z stylu w jaki przygotujemy wołowinę, wieprzowinę i drób zależy, czy nasz posiłek będzie sukcesem czy porażką.

Mycie
Mięso powinniśmy myć tuż przed rozpoczęciem. Nie można wyglądać tego, jeżeli mamy pomysł schować je do lodówki, bowiem w trakcie mycia panujemy na jego wielkość niebezpieczne bakterie, które mogą przyspieszyć proces jego rozkładu. Po umyciu mięsa powinniśmy dokładnie umyć ręce. Podobnie warto wspominać o czystości w przypadku wszystkich przedmiotów (noże, deski do krojenia), z którymi surowe mięso miało styczność.

Krojenie i powodowanie
Mięso zawsze powinniśmy kroić w poprzek włókien. Dzięki temuż po przygotowaniu będzie ono pełne i delikatne. Do krojenia mięsa powinniśmy jednak używać ostrego noża. Dobrym nawykiem stanowi jego każde ostrzenie i płukanie. Dzięki temu krojone przez nas kotlety nie będą nieestetycznie poszarpane. Stanowi więc istotne szczególnie dlatego, że przez poszarpane brzegi wycieka sok, przez co mięso traci swoją soczystość i zapach.

Najlepiej smakuje mięso wcześniej zamarynowane. Marynatę możemy wykonać z czosnku, oliwy z oliwek, rozmarynu lub innych ziół i przypraw. Żeby marynata znacznie się wchłonęła, warto wcześniej je rozpulchnić. Niezastąpiony pewno się wtedy okazać rozdrabniacz do mięsa. Dzięki niemu mięso lepiej wchłonie opracowaną przez nas marynatę a będzie lepsze.

Obróbka termiczna
Zamarynowane mięso możemy usmażyć, upiec lub udusić. Smażąc i pijąc, warto mieć, że na im mniejszym ogniu będziemy toż sprawiać, tym doskonale. Mięso tworzy się w części z białka oraz tłuszczu, dlatego za krótka i wielka temperatura powoduje, że stoi się ono spójne i łykowate. Smażąc je na głębszej temperaturze sprawimy, iż będzie rozpływało się w ustach. Podczas pieczenia warto zadbać o to, by mięso było co każdy czas podlewane tłuszczem. Dzięki temu ochroni ono bliską soczystość i zapach.