Pakowanie prozniowe forum

Pakowarka próżniowa, zwana często pakowaczką, jest urządzeniem, którego zadanie polega na odessaniu powietrza z wnętrza opakowania foliowego produktu (wytworzenie próżni wewnątrz komory) i przygotowaniu szczelnego zgrzewu zamykającego. Taki możliwość pakowania przedłuża czas przechowywania żywności bez konserwantów, umożliwia skuteczne marynowanie mięsa i monitoruje je przed np. zmarzliną.

Ze powodu na różny typ materiałów spożywczych, używane są różne pakowaczki. A tak produkty o wielkiej mocy i pewnej konsystencji (mięsa) kierowane są w pakowarkach ze podstawowym zamknięciem próżniowym, artykuły o niewielkich poziomach i delikatne (chleb, jagody) zamykane są w pakowarkach z ręcznym zamknięciem próżniowym. Pakowanie żywności w pakowarkach jest też jedną niewątpliwą wartość - wygodne użytkowanie, a więc szybkość i ciągłość pracy. Najczęściej spotykane pakowarki to dania komorowe - proste w ścisłych rozmiarach oraz jako urządzenia wolnostojące, urządzone w spiżarnię lub komory zamykane hermetyczną pokrywą. Wygodne do korzystania ze względu na siła procesu (włożenie do komory woreczka z towarem oraz otwarcie przyciskiem procesu odsysania powietrza) również możliwość ustawienia parametrów zgrzewania. Rzuca się je zazwyczaj w trudnych zakładach produkcyjnych spożywczych. Drugim dość popularnym modelem pakowarek są pakowarki bezkomorowe (listwowe) z ssaniem zewnętrznym. Istnieją to dania o niewielkich rozmiarach, w pakowaczce umieszcza się koniec worka, natomiast produkt pozostaje poza urządzeniem. Pakowarki listwowe zaczyna się w polach domowych, niewielkich restauracjach lub małych sklepach, gdzie potrzeby pakowania próżniowego nie są wielkie. Pakowarki zbudowane są z pięknej wartości stali nierdzewnej, posiadają elektroniczny panel sterowania, manometr pokazujący stan próżni, każde bez wyjątku posiadają samosmarującą pompę oraz listwę zgrzewającą. W współzależności od wartości i modelu pakowarki, listwy zgrzewające mają nietypowe rozmiary, natomiast ostatnie z kolei działa na wybór woreczków, w jakie stanowi pakowana żywność.