Procedura wycofania produktu niezgodnego

Pewien okres obecnemu w Popularnej Brytanii wyszła na jaw afera powiązana z dodawaniem koniny do mielonej wołowiny, co zrobiło wycofywanie podejrzanych produktów mięsnych z asortymentu sieci handlowych w Zachodniej Europie. Niestety, z wieloma podobnymi skandalami mamy do robienia mało na pełnym kontynencie europejskim. Przecież w Szwajcarii odkryto, że w biznesach zamiast polędwicy wołowej sprzedawano specjalnie spreparowaną i zabarwioną na czerwono wieprzowinę. Niemcy jednak ze zgrozą odkryli, iż drogie jajka teoretycznie płynące z chowów ekologicznych, w działalności okazały się jajami zniesionymi przez kury klatkowe w fermach Dolnej Saksonii i Meklemburgii.

Opisywane nadużycia związane z inicjatywą producentów żywności i hurtowniami wędlin stają się potwierdzeniem istniejącego już trendu, wedle jakiego to cwane oszczędności są metodą na osiągnięcie rynku, a sama jakość mięsa jest jedynie sprawą marginalną. Tajemnicą poliszynela jest fakt, iż często stosowaną techniką w hurtowniach wędlin jest faszerowane przetworów mięsnych solankami zwiększającymi ich objętość. Nastrzykiwarki za pomocą tysięcy igieł pompują w mięso wodę z treściami konserwującymi, wypełniaczami i polifosforami. Zwiększa to opłacalność produkcji wyrobów mięsnych, ponieważ solanka stanowi nieraz nawet połowę wagi wędliny, co oznacza, iż z kilograma mięsa można dostać półtora kilograma wyrobu wędliniarskiego. Należy zwracać opinię na kartki kupowanych przez nas wędlin i uważać tych, które zostały napompowane chemią.

http://bagproject.pl/Wozki-Transportowe-c18Wózki Transportowe Handlowe - Wózki Transportowe - Wózki Transportowe Handlowe

Wszystko to dzieje się w majestacie prawa, albowiem zamiast przestrzeganych niegdyś receptur i norm regulujących produkcję wędlin wysokiej klasie, aktualnie praktycznie wszystek produkt mięsopodobny potrafi żyć legalnie sprzedawany za pośrednictwem hurtowni wędlin. MOM, (czyli tzw. mięso oddzielone mechanicznie) to określenie odpadów mięsnych powstałych po oddzieleniu szkieletu z mięsa właściwego. Ścięgna, chrząstki, szpik, tłuszcz, błony, skrzydła, rozdrobnione kości, resztki piór oraz sierści przeciskane są pod ciśnieniem przez separator, zaś uzyskana miazga stanowi podstawowy wsad najtańszych wyrobów mięsnych. MOM nie zawiera praktycznie żadnych wartości odżywczych, jednak jest wzbogacone przeciwutleniaczami, olejami, emulgatorami, polifosforanami i polepszaczami smaku. Warto zatem wydać mało daleko na sprawdzone produkty doskonałej jakości zamiast truć organizm...