Produkcja czekolady berlin

Czekolada stanowi samym spośród najbardziej atrakcyjnych przysmaków. Znajduje różnorakie zastosowania w kuchni, ukazuje się ją w moc możliwościach. W prawie wszystkim sklepie można zakupić wyroby czekoladowe w różnorakich postaciach. Modna jest dodatkowo czekolada mleczna kiedy i silna. Produkcja czekolady jest procesem dość skomplikowanym. Pierwszym stanem jej wywoływania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z łuski. Następnie ziarno jest poddane obróbce termicznej, podczas której zabiera się je bakterii. Kolejnym krokiem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest rozdrabniana, zaś w skutku tego procesu powstaje miazga kakaowa. Następnie składniki są odpowiednio dozowane, w współzależności od tego jaki produkt wybiera się uzyskać. Miazga jest rozdrabniana zdecydowanie w ciągu automatycznym. Po pokonaniu tych procesów uważa ona twarz sypką, którą nazywa się prószem. Stanowi on wywoływany procesom konszowania. Do produkcji czekolady wskazane jest skorzystanie odpowiednich maszyn. Do rozdrabniana masy kakaowej używane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do pierwszego etapu realizacji czekolady bierze się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania kończą się zarówno na sucho kiedy również na mokro. Proces konszowania na gorąco jest podstawowym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap produkcji rozgrywa się w daniu zwanym temperówką. Obróbka za jego uwagą polega na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najmniejszych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i niepowtarzalny połysk.