Sprawozdanie z pracy oddzialu przedszkolnego za i polrocze

Technologia obowiązująca w gastronomii, również gdy w każdej innej dziedzinie, ciągle się rozwija. Nowe wynalazki usprawniają pracę restauracji, sprawiając, iż na zamówienie rzadko kiedy czekamy dłużej niż piętnaście minut. Dotyczy to głównie punktów gastronomicznych mających więcej klientów, i co wewnątrz tym idzie - największe obroty. W punkcie, w jakim zaangażowana w restauracji ekipa przestaje radzić sobie z ilością zamówień, musimy albo zatrudnić inne osoby, albo rozważyć technologiczne usprawnienie procesu przygotowania dania. Pewno toż żyć zmiana samego procesu lub zakup nowego sprzętu, jak np. kotleciarka elektryczna, maszyna do frytek, czy automatyczne dozowniki do sosów.

http://erp.polkas.pl/comarch-erp-optima/program-do-wystawiania-faktur/

Często zdarza mi się jadać w fast foodach. Lubię podczas polowania na zlecenie obserwować proces przygotowywania dań. Na zgrany, dobrze zarządzany zespół aż miło czasami popatrzeć. Praca w gastronomii nie posiada pozytywnej ocen wśród osób, jakie tworzyły szansę jej doświadczyć, wydaje mi się jednak, że niektórzy całkiem nieźle się w niej osiągają. Istnieją restauracje, w których uśmiechy na twarzach ludzi wydających mi dania nie biorą w sobie ani odrobiny fałszu. Widać, iż ci pracownicy identyfikują się ze prywatną renomą oraz że mogę zawierać na ostatnie, że nikt do mojego przekazania nie napluje. Szkoda, że bynajmniej nie wszystkich restauracji to interesuje. Byłem jak np. świadkiem jednoczesnego ścierania stolika i zdalnego przyjmowania zamówienia przez młodego mężczyznę ze smutną miną. Ten problem - jako miejsce ewidentnego wyzysku pracowników - omijam z tego sezonu szerokim łukiem. Aby usprawnić funkcjonowanie naszej restauracji warto prowadzić z ludźmi. Jeśli rekomendują, że kotleciarka elektryczna jest konieczna - warto na serio rozważyć jej zakup. Wzięte w stosunku z obecnym koszty prawdopodobnie zwrócą się znacznie mocno.