Zmiana przepisow kasa fiskalna

pcmarket

Zgodnie z założeniem do kraju roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na praca osób fizycznych nieprowadzących działalności finansowej i rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był odpowiedzialny do ewidencjonowania sprzedaży na kwotach rejestrujących. Jak przemieniły się te przepisy? Czy kasa fiskalna w fabrykach gastronomicznych jest konieczna?

Od roku 2015 powyższe przepisy przestały mieć wykorzystanie do kobiet pasjonujących się prowadzeniem małych barów, lokali z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W projektuj obowiązujących przepisów prawa tego nie dostosowuje się również wobec podmiotów oferujących usługi związane z wyżywieniem w dużych placówkach gastronomicznych. Chodzi tutaj także o te, które wyrażają swoje usługi sezonowo. Podobna rzecz stanowi w sukcesie podmiotów zatrzymujących się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych klientów. W układu ze koleją przepisów w 2015 roku, na dzień dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do stosowania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W współczesnej rzeczy nie ma znaczenia wielkość lokalu, czy stanowi wtedy silna restauracja, lub też mały bar, czy pracuje sezonowo czy cały rok. Stanowienia nie ma też wysokość osiąganego dochodu. Na uwadze należy pamiętać fakt, że ustawodawca pomyślał o okresie na wprowadzenie takich walut w sferze gastronomicznej. Stąd te kasę rejestrującą w terenu gastronomicznym powinien było ustalić najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do ostatniego dnia kasa musiała istnieć obecnie zafiskalizowana, zaprogramowana, gotowa do pracy, a i zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna i być zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z nowymi stawkami VAT dla produktów z bogatych kategorii.  Był to ważny warunek do użycia z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

W wypadku oferowania usług gastronomicznych, jeżeli do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w prostej rola 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do zrezygnowania z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, natomiast nie w grudniu chociaż w listopadzie, to kasę fiskalną musiał włożyć do 1 lutego 2015 roku. Na wycieczkę zasługuje także fakt obowiązku stosowania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Otóż w obecnych terenach kasę rejestrującą należy wprowadzić w przeciągu 2 miesięcy oczekując od końca miesiąca, w jakim została przeprowadzona pierwsza usługa gastronomiczna.